Yağ İşlemleri


YAĞLANMA

Yağlanma problemi günümüzün en ciddi sağlık ve estetik sorunlarından biri haline geldi. Bu sorunun kaynağı ise büyük ölçüde, sosyalleşme faaliyetlerinden ileri gelen düzensiz yeme ve içme alışkanlığı. Elbette genetik yapımızın da yağlanmada etkisi var ama yeme – içme alışkanlığı kadar değil. Sosyal hayatlarımızın hareketliliği yağ birikimi ile savaşmamızda en büyük engelleyicimiz olabilir. Gün boyu yiyip içtiklerimizi gözden geçirelim. Gündüzleri çoğu zaman hızlıca dışarı çıkmamız gerektiği için kolay ulaşılan, kalorisi bol, hamurlu yiyeceklerle güne başlarız. Belki bir de şekerli veya kremalı bir kahve içeriz. Akşamları ve gece yatmadan önce yiyip içtiklerimiz de cabası. Gün boyu tükettiğimiz çerezler, atıştırmalıklar, sosyal ortamlarda yiyip içtiklerimiz… Aldığımız çoğu kalori gereksizdir. Çünkü bunlar vücudumuzun yaşamak için duyduğu ihtiyacının dışındaki gereksiz kalori yükleridir.

FAZLA KALORİ NE OLUR ?

Peki bu fazla kalori yükü ne olacak? Alınan fazla kalori yağ hücreleri içinde depolanır. Genellikle yaygın bir depolama olmaz, belirli bölgelerimizde bu depolama görevini üstlenmiş yağ hücreleri vardır. Bu depo yerleri hepimizde farklı olabilir. Kiminde bel çevresi, kiminde göğüs, sırt bölgesi, kiminde ise basenler veya bacaklarda bu fazla kaloriler yağ hücreleri içinde depolanır. Elbette yağ hücreleri sayıca artmaz, bunun yerine her bir hücre daha fazla yağ maddesi biriktirerek hacim olarak büyür. Tabii bu da o bölgenin genişlemesine ve yağlanmasına sebep olur.

BÖLGESEL YAĞLANMA

Vücutta fazla kalori yükü bulunması sonucu bölgesel yağlanma dediğimiz durum oluşur. Bölgesel yağlanma, belirli bir vücut bölgesinde bölgenin şeklini bozacak denli cilt altı yağ miktarının mevcut olmasıdır. Eğer bu durum bizde alarm etkisi yaratmazsa ve mevcut yaşam şeklimizi iyileştirme yönünde çaba sarf etmezsek zaman içinde genel olarak kilolu bir vücut yapısına sahip olabiliriz.

BÖLGESEL YAĞLANMA İLE SAVAŞ

Bölgesel yağlanmanın farkına varılması uyarıcıdır ve hemen bu yağlardan kurtulmak için diyet, spor ve bölgesel incelme cihazları gibi yöntemlere başvurularak yoğun bir çaba içine girilir. Diyet ve spor bu yağlardan kurtulmak için asıl çözüm gibi gözükür ancak diyet ve sporu birlikte yürütmek gerçekten çok çok az kişi için sürdürülebilirdir. Çoğumuz birkaç ay içinde ilk hevesimizi kaybedip azmimizde azalma yaşarız ve spor ve diyet birlikteliğimiz bozulur; önce diyet terk edilir, spor süreleri azalır ve sonra da spora gitme faaliyeti terk edilir, eski yeme alışkanlıklarımıza geri dönülür ve ilk aşamada verdiğimiz kilolar -belki bir miktar daha fazlası bile olabilir- geri alınır. Bu senaryo birçoğumuza tanıdık geliyordur eminim.

DİYET ve SPOR

Belki de spor ve diyet ile forma girme hevesimizi kıran en önemli şey bu yolun gerçekten çok uzun olmasıdır. Normal hayat akışımız içinde, hızlı sonuç almaya, bir şeylerin hemen olmasına o kadar alışmışız ki zamana ihtiyaç duyan şeylere gerekli sabrı gösteremiyoruz. Düzenli spor yapmak, buna zaman ayırmak gerçekten büyük fedakârlık ister. Bir vücudun spora bağlı yeniden şekillenmesi nereden baksanız altı ayı bulur. Bir de bunun yanında istediklerimizi yiyip içememek gerçekten zorlayıcıdır.  Bunları aylarca, yeterli sonuç görmeden sürdürebilmek gerekir. Aslına bakarsanız diyet ve spor birlikteliği yaşam tarzımız olmalıdır. Ancak bu şekilde faydalarının sürekliliği sağlanır.

DİYET BESLENME

Diyet beslenme, yani daha düşük kalori içeren besinler ile tokluk hissi yaratma,  zayıflamak için en sık başvurulan yöntemdir. Etkilidir de aslında ama tabii ki devam ettirildiği süre içerisinde. Esas sorun da zaten devamlılıktır. Kilo vermeye başlar başlamaz bölgesel yağlarımızdan kurtulmak isteriz, ancak onlar orada öylece dururlar, zayıflama başka bölgelerimizden gerçekleşir. Çünkü depo bölgesindeki yağlar en son eriyecek olan yağlardır. Bu yüzden istenmeyen yağlardan kurtulmak için diyeti uzun süre devam ettirmek gerekir.

Elbette yağlardan kurtulmanın daha hızlı yolları estetik cerrahide mümkün.

YAĞLAR NASIL PARÇALANIR ?

Lipoliz : kelime anlamı olarak “yağ hücresini parçalamak veya öldürmek” demektir

liposuction (liposakşın): kelime anlamı olarak “yağ çekmek, yağ emmek, yağ almak” anlamı taşır

Yağları parçalamak/öldürmek ayrı yağları çekmek ayrı işlemlerdir.

Yağ hücrelerini nasıl parçalarız ve öldürürüz. Bu amaç için çeşitli yöntemler vardır. Manuel olarak el kanulleri ile, lazer enerjisi ile, ultrason (vaser) enerjisi ile ve mekanik vibrasyon (PAL) ile yağ dokusu vakum ile dışarıya çekilebilir hale getirilir.

Lazer kullanımı: (lazer yardımlı liposuction, lazer lipoliz )Çeşitli lazer kaynakları kullanılabilir. Çeşitli dalga boylarindaki bu enerji odaklanmış ısı enerjisi ile yağ hücrelerini eritir ve sıvılaştırır. Sonuçta yağ dokusunun dışarıya alınması kolaylaşır. Daha homojen bir yağ alma işlemi yapılır. Özellikle az yağ olan alanlarda çok etkilidir. Geniş yağ dokusu bulunan alanlarda bence gereksizdir. Ayrıca karın gibi boşluklu yüzeylerde kullanımı tehlikeli olabilir. İyi derecede deri sıkılaşması da sağladığına inanılır. sonrasında liposuction yapmaz isek, sadece lipoliz yapılan küçük sınırlı alanlarda işleme sadece lazer lipoliz denilir.

ultrasound kullanımı : özelleştirilmiş ve odaklanmış ultrason enerjisi ile yağ hücreleri patlatılıp sıvılaştırılabilir. böylelikle dışarıya alınmaları kolaylaşır. Etkilidir. Dikkatli olunması gerekir. Lazer kadar yanık oluşturma riski vardır. iyi derecede cilt sıkılaştırma etkisi vardır.

mekanik vibratör cihazı: liposuction kanulu vibratöre takılır. makinanın vibrasyon gücü ile mekanik olarak yağ hücreleri parçalanır. en iyi yanı parçalama işlemi ile beraber liposuction da yapılır. sert alanlarda ve zor bölgelerde çok etkilidir. kas gücü kullanımını azaltır.